Kuligi w beskidach
Degustacja regionalnych alkoholi
Na naszych kuligach serwujemy najlepszego grzańca na polskim rynku - ZBÓJNICKIE GRZANE oraz GRZANIEC GALICYJSKI.
Wina te wyprodukowane według staranie opracowanej receptury, podawane na gorąco przyjemnie rozgrzewają kuligowiczów dając bogaty i niezwykle trwały aromat. Wyśmienicie smakują zimową porą, idealne do spożycia na nartach, kuligu czy przy domowym kominku. To miła perspektywa gdy za oknem śnieg, hulający wiatr i zawierucha. Na naszych imprezach serwujemy wina grzane o smaku korzennym, malinowym, rumowym i piernikowym.
Degustacja Góralskich trunków czyli sakramencko próbowacka podczas zbójeckiego kuligu
JAK BĘDZIE WYGLĄDAĆ DEGUSTACJA REGIONALNYCH ALKOHOLI W DOWOLNYM MIEJSCU W POLSCE?
Uważajcie, miejcie oczy dookoła głowy bo nie wiecie kiedy zjawi się Jonek ze swoim kuferkiem. Miodonka, Kurwica, Staro Kurwica, Macidula, Piołunówka….. a i som czysty śpyrytus, to tylko niektóre z góralskich specjałów. Każdego spróbujecie! Nie wystarczy jednak tylko wypić, Jonek przetestuje waszą sprawność przed i po! Sprawdzi siłę, spryt, inteligencje oraz szybkość! W programie dużo bacowskiego humoru, szansa na sukces, taniec z „gazdami”, strongman, picie synchroniczne z narty, folkalkomat, nauka zbójnickiego oraz… alkohińczyk.
W Państwa obiekcie noclegowym, na kuligu, w karczmie góralskiej, na imprezie plenerowej lub w dowolnie wybranym miejscu zorganizujemy degustację regionalnych, sakramencko mocnych i pieruńsko smacznych alkoholi. Tradycja produkcji wódek regionalnych w Beskidach sięga XIX wieku, najbardziej znanymi trunkami z tamtego okresu jest warzonka i miodonka. Dla podtrzymania i krzewienia tych regionalnych powstało szereg regionalnych wódek, które mogą Państwo degustować np. podczas biesiady góralskiej przy ognisku, na zbójnickim kuligu lub w dowolnym miejscu – gdzie tylko zechcecie!
Degustacje niepowtarzalnych alkoholi chlubiących się rodowodem pochodzącym ze starych beskidzkich receptur cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.
JAKIE ALKOHOLE MOŻEMY ZASERWOWAĆ PODCZAS DEGUSTACJI?
Stara Kurwica 40%
Degustacja niepowtarzalnej wódki regionalnej – Kurwicy o niepowtarzalnym smaku, chlubiącej się swoim rodowodem pochodzącym ze starych beskidzkich receptur. Wódka regionalna jest ręcznie rozlewana. Dla zachowania swojego niepowtarzalnego charakteru Gorzałka zastrzegła swoje imię jak i recepturę. Stara Kurwica 40% jest wódką starzoną, leżakowaną 16 lat w beczkach dębowych. Posiada kolor dębu i posmak dębiny. Jest alkoholem na bazie spirytusu zbożowego. Smakiem przypomina brandy, niektórzy twierdzą, że jest to „Polska Whisky”. Wyśmienicie komponuje się z kawą.
Miodonka zbójnicka 35%
Jest wpisana do Rejestru Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Wódka góralska w Beskidzie Śląskim znana jest od 1882 r. według przekazów historycznych. Składnik to: spirytus, górska woda źródlana, miód. Leżakowana minimum 1 rok. Najlepsza na ciepło, podgrzana w rondlu. Temperatura spożycia 40 stopni C. Tradycyjny alkohol podawany podczas ważnych uroczystości rodzinnych w Beskidach.
Zbójnicka Warzonka 38%
Według podań historycznych znana już od 1886 r. w Beskidzie Śląskim. Jest to tradycyjna, regionalna wódka korzenna, bogata w składniki naturalne. Podstawowe składniki to: spirytus, woda górska, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka, wanilia, karmel, sól, dziewięćsił bezłodygowy. Leżakowana minimum 1,5 roku. Można ją przygotowywać na kilka sposobów. W procesie podgrzewania w rondlu dodajemy masło lub czekoladę gorzką, temperatura spożycia max. 60 stopni C. Doskonale smakuje z kawą. Używana przez górali jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.
Macidula 40% (Cytrynówka z nutką miodu)
Według przepisu Pawła Golca z Milówki. Jest to wódka cytrynowa z nutą miodu. Na Żywiecczyźnie znana już od 1949 r. Macidula to postać z Żywieckich Dziadów, znana też pod nazwą: łatkorka, sznurkorka, sznurkarz. Skład: spirytus, woda górska źródlana, cytryna, miód. Ulubiony napój obrzędowy Żywieckich Dziadów. Podaje się ją zmrożoną. Górale dodają Maciduli do herbaty i używają jako lekarstwo na przeziębienie.
Starka Prezydencka 40% – seria limitowana
Specjalnie filtrowana wódka 16-letnia. Wyprodukowana dla Prezydenta z okazji Dożynek Prezydenckich w Spale 2011 r. Wódka ze spirytusu zbożowego przechowywana w beczkach dębowych wypalanych. Starka Prezydencka ma kolor dębu, posmak dębiny. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. Ilość butelek ograniczona!
Warzonka Prezydencka 38% – seria limitowana
Wyjątkowa wódka przygotowana dla gości Prezydenta, serwowana podczas Dożynek Prezydenckich Spała 2011. Bez koloru karmelu. Podaje się ją na ciepło. Ilość butelek ograniczona!
Wódka Szwagrów 50% – seria limitowana
Skierowana do wszystkich szwagrów, tych dobrych i tych złych. Dobrym dajemy pełną butelkę, a złym – pustą! Jest to wódka biała, przygotowana ze spirytusu zbożowego, leżakowana przez dłuższy okres co sprawia, że jej smak jest bardzo delikatny. UWAGA może sponiewierać ! Przed podaniem zmrozić! Doskonale nadaje się do góralskiej herbaty.
Kurwica 40% Wódka biała klasy Premium, 6-krotnie destylowana.
Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić. Zachęcamy, do zakupu akcesoriów alkoholowych, tematycznie, powiązanych z trunkami. Wprowadzą one swoisty klimat i uatrakcyjnią sprzedaż ekspozycję lub ostateczną już degustację przez końcowego klienta.
UWAGA: Podane powyżej alkohole mogą być wymienne z innymi regionalnymi alkoholami takimi jak np: wiśniówka, cytrynówka, miętówka, orzechówka, śliwowica, bimber, przepalanka i inne.
CENA EVENTU: Koszt dojazdu i aranżacji stanowiska (OPCJA OBOWIĄZKOWA):
- do 50 km od Żywca – 800 PLN
- od 51 km – 200 km od Żywca 1400 PLN
- od 201 – 400 km od Żywca 2000 PLN
- powyżej 400 km (z opcją noclegu) 2600 PLN
+ DEGUSTACJA: 123 zł / os.
UWAGA: Przykładowo jeśli degustacja odbywać by się miała w odległości do 50 km od Żywca i na degustacji uczestniczyłoby 30 osób to cena wynosi wtedy 800 PLN + 30 x 123 zł = 4490 PLN. Na wszystko możemy wystawić fakturę Vat.
Cena obejmuje: wodzireja / gawędziarza / konferansjera (znawcę regionalnych alkoholi) prowadzącego degustację, prelekcję i zabawy po góralsku, program degustacyjny wg programu i oferty (7 kielonów zbójeckich 0,25 ml regionalnych alkoholi wg uznania.
Ilość osób przeprowadzających degustację: 1 osoba – wodzirej konferansjer w stroju góralskim mówiący gwarą.
Obiekt (hotel, restauracja) musi zapewnić odpowiednią ilość kieliszków i szkła.
Czas trwania pokazu w zależności od wielkości grupy. Średnio jest to ok 1,5 h.
PODCZAS DEGUSTACJI PROPONUJEMY RÓWNIEŻ ZAKUP RÓŻNYCH AKCESORIÓW REGIONALNYCH (opcja dodatkowo płatna);
Zachęcamy do zakupu akcesoriów alkoholowych, tematycznie, powiązanych z oferowanymi regionalnymi trunkami. Wprowadzą one swoisty klimat i uatrakcyjnią sprzedaż, ekspozycję lub ostateczną już degustację przez końcowego klienta.
Polecamy:
- opakowanie klatka,
- kieliszki do wódki,
- podgrzewacze,
- zestaw dzbanuszek do podgrzewania alkoholu plus cztery czarki w kolorze ciemnym,
- zestaw dzbanuszek do podgrzewania alkoholu plus cztery czarki w kolorze jasnym,
- kapelusiki góralskie na szyjkę butelki,
- opakowanie skrzynka drewniana na jedną butelkę,
- mocowanie na dwa kieliszki do opakowania klatka,
- T-shirty.
PONIŻEJ ZNAJDUJE SIĘ SYSTEM REZERWACJI, GDZIE ON LINE ZAREZERWUJECIE DEGUSTACJĘ W DOWOLNYM TERMINIE, DLA DOWOLNEJ ILOŚCI OSÓB I W DOWOLNYM MIEJSCU W POLSCE.
BAWMY SIĘ!!!
Jakie alkohole możemy zaserwować podczas degustacji?
Cysto Kurnwica 40%
Wódka biała klasy Premium, 4 - krotnie destylowana. Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić!!
Prze Kurnwica 50% seria limitowana
Wódka zbożowa klasy Premium, sporządzona ze spirytusu neutralnego. UWAGA może sponiewierać ! Przed podaniem zmrozić !!! Doskonale nadaje się do góralskiej herbaty.
Pieprzono Kurnwica 37%
Tradycyjna pieprzówka, o wyrazistym charakterze, ostrym smaku zakończonym delikatną nutą słodyczy. Delikatna i przyjemna w spożyciu.
Czorno Kurnwica 40%
seria limitowana Wódka typu black. Zaskakujący i ciekawy smak, czarny kolor, który w tym przypadku oznacza wyrafinowany dobry styl.
Stara Kurnwica 40% Gorzałka starzona
Gorzałka starzona, przygotowana na na bazie destylatu winnego. Kolor dębu, posmak dębiny. Smakiem przypomina brendy. Wyśmienicie komponuję się z kawą. Spożywać w temperaturze pokojowej.
Zajenbista Polska Wódka 40%
Wódka biała klasy Premium, 4-krotnie filtrowana, przez węgiel aktywny, z łupin orzecha kokosowego. Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić !!
Zajenbista Góralska 40%
Wódka biała klasy Premium, 4-krotnie filtrowana, przez węgiel aktywny, z łupin orzecha kokosowego. Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić!
Zajenbisty Bimber 500 ml 60%
Wysokoprocentowy napój spirytusowy, o lekko owocowym aromacie i kompozycji smakowej przybliżającej smak wytwarzanego w warunkach domowych, tradycyjnego bimbru.
Miodonka/miodunka 35%
Produkt wpisany do Rejestru Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to tradycyjna, regionalna gorzałka korzenna. Można ją przygotowywać na kilka sposobów. Doskonale smakuje z kawą. Używana przez górali jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.
Macidula 40% Cytrynówka z nutką miodu
Według przepisu Pawła Golca z Milówki. Jest to napój spirytusowy, o smaku cytrynowym z nutą miodu. Na Żywiecczyźnie znana już od 1949 r. Macidula to postać z Żywieckich Dziadów, znana też pod nazwą: łatkorka, sznurkorka, sznurkarz. Skład: spirytus, woda, cytryna, miód.
Śliwowa Gorzałka 60%
Wysokoprocentowy wytrawny napój alkoholowy. Promowana przez portal “Beskidzki Produkt Regionalny” i Wódki Regionalne Sp. z o.o.
Wiśniowa Zbójnicka 40%
Tradycyjna wódka smakowa, o wyrazistym smaku wiśni, wzmocnionym przez alkohol. Wyjątkowy aromat, ciemna wiśniowo-bordowa barwa. Promowana przez portal “Beskidzki Produkt Regionalny” i Wódki Regionalne Sp. z o.o.
Przepalanka Zbójnicka 45%
Wódka karmelowa, tradycyjna receptura, najlepiej podawać mocno schłodzoną. Promowana przez portal “Beskidzki Produkt Regionalny” i Wódki Regionalne Sp. z o.o.
Expressowa Kurnwica 27%
Likier kawowy sporządzony na bazie jedynie naturalnych składników, zawiera ekstrakt prawdziwej kawy Arabica.
Kurnwica z jajami 500 ml 25%
Tradycyjny kremowy napój alkoholowy sporządzony z żółtek jaj utartych z cukrem i spirytusem.
Cysto Kurnwica 1750 ml 40%
Wódka biała klasy Premium, 4-krotnie destylowana. Delikatna w smaku i zapachu. Sporządzona ze spirytusu neutralnego. Doskonała baza do wszelkich drinków, jak również picia solo. Przed podaniem zmrozić!
Czorno Kurnwica 1750 ml 40%
Wódka typu black. Zaskakujący i ciekawy smak, czarny kolor, który w tym przypadku oznacza wyrafinowany dobry styl.
Zajenbisty Grzaniec 1000 ml 14%
Wino deserowe wzbogacone aromatyczną nutą przypraw korzennych. Najlepiej podawać podgrzany (nie należy gotować) wówczas uwalnia bogactwo aromatów.
Pra Stara Kurnwica 55% 500 ml
Gorzałka starzona wysokoprocentowa, przygotowana na na bazie destylatu winnego. Kolor dębu, posmak dębiny. Smakiem przypomina brandy. Wyśmienicie komponuję się z kawą. Spożywać w temperaturze pokojowej.
Rżnięta Kurnwica 34% 500 ml
Zaskakujący i ciekawy smak, z nutą słodkości, ciemny kolor, prosty i niespotykany styl.
Czorno Kurnwica Rubinowa 500 ml 40% seria limitowana
Wódka typu black. Zaskakujący i ciekawy smak, czarny kolor, który w tym przypadku oznacza wyrafinowany dobry styl.
Diablica Kurnwica 500 ml 76%
Wysokoprocentowy napój alkoholowy, rektyfikowany zbożowy, w smaku nalew na gwiazdki anyżu, nalew na koper włoski, nalew na ziele piołunu.
Zbójnicki Bimber 500 ml 50%
Wysokoprocentowy napój spirytusowy, o lekko owocowym aromacie i kompozycji smakowej przybliżającej smak wytwarzanego w warunkach domowych, tradycyjnego bimbru.
UWAGA: Podane powyżej alkohole mogą być wymienne z innymi regionalnymi alkoholami takimi jak np: wiśniówka, cytrynówka, miętówka, orzechówka, śliwowica, bimber, przepalanka, zbójnicki grzaniec, zbójecka miodówka na ciepło i inne.
Koszt degustacji: 123 zł / os. + koszt dojazdu i aranżacji stanowiska (wg oferty);
Koszt dojazdu i aranżacji stanowiska (OPCJA OBOWIĄZKOWA):
- do 50 km od Żywca – 800 PLN
- od 51 km – 200 km od Żywca 1400 PLN
- od 201 – 400 km od Żywca 2000 PLN
- powyżej 400 km (z opcją noclegu) 2600 PLN
Czas trwania degustacji i zabaw: 1,5 – 2h.
Cena finalna uwzględnia: transport, aranżacja stanowiska, wodzirej / gawędziarz / konferansjer (znawca regionalnych alkoholi) prowadzący degustację i zabawy po góralsku, program degustacyjny wg programu i oferty (7 kielonów zbójeckich / os.)
REZERWACJA ON – LINE PRZEZ SYSTEM REZERWACJI.
W razie pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji:
E-mail: biuro@kuligiwbeskidach.pl
Rezerwacja imprez: INFOLINIA: + 48 531 557 086
BAWMY SIĘ!!!